مزایا و معایب شبکه های اجتماعی در کسب و کارها

جهان امروز، عرصه تعاملات در زمینه های مختلفی است. تعاملاتی که به مرور زمان و توسط ابزار های دیجیتالی رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است. حوزه کسب و کار و بیزینس نیز تحت تاثیر این تغییرات قرار گرفته اند؛ و حتی می توان گفت، موفقیت در کسب و کار و فعالیتهای اقتصادی، بدون استفاده از ابزارهای دیجیتالی و شبکه های اجتماعی، کار غیر ممکنی است.

با این حال سوالی که همیشه مطرح می شود این است که مزایا و معایب شبکه های اجتماعی در کسب و کارها چیست؟ با چه ابزاری می توان بهترین و امن ترین رویداد را در دنیای دیجیتال، در جهت پیشرفت و توسعه کسب و کار، رقم زد؟ در این مقاله سعی شده تا به این سوالات پاسخ داده شود لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

مزایا و معایب شبکه های اجتماعی02

تاثیر شبکه های اجتماعی بر کسب و کار

در خصوص تاثیر شبکه های اجتماعی بر کسب و کار; بعضی افراد تصور می کنند که با گسترش شبکه های اجتماعی، در کسب و کارشان دچار مشکل می شوند. البته  فناوری جهت آسان کردن خدمات و کسب و کار است؛ نه لطمه زدن به آن. شرایط همیشه بر وفق مراد نیست که صاحبان مشاغل، بتوانند شیوه سنتی خود را ادامه دهند.

اتفاقات زیادی ممکن است رخ دهد و کسب و کار سنتی تحت تاثیر آن قرار گیرد. مثلا در بحران ویروس کرونا ، نیاز به وجود ابزارهای دیجیتالی کسب و کار در زمینه های تجارت الکترونیک، آموزش مجازی، دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک و هر نوع خدماتی که حضور فیزیکی افراد را در جامعه به حداقل برساند، لازم و ضروری به نظر می رسد. از طرفی، استفاده از خلاقیت و استعداد جوانان در این زمینه ها، برای خارج شدن از شیوه سنتی کسب و کار و ساخت دنیایی متفاوت از اشتغال بر اساس هوشمندی و توانایی ایشان، تاثیر شبکه های اجتماعی بر کسب و کار را چندین برابر می نماید.

بهترین شبکه های اجتماعی

بهترین شبکه های اجتماعی عبارتند از:

فیس بوک: فیس بوک یکی از بهترین شبکه های اجتماعی است. این شبکه بیشتر مناسب تجارت الکترونیک، امور خدماتی، سایتهای علمی و شرکتهایی است که به تبلیغات مشغولند.

توییتر: پس از فیس بوک، توییتر در رتبه دوم شبکه های اجتماعی پرمخاطب قرار دارد. این شبکه، مناسب فعالیت کاری سلبریتی ها، افراد سیاسی و هنرمندان است.

لینکدین: این شبکه فضایی مناسب برای کسب و کارهای تخصصی است. بسیاری از افرادی که طراحی سایت و فعالیت های اینترنتی دارند، در این شبکه اجتماعی هستند.

اینستاگرام: اینستاگرام نیز یکی از بهترین شبکه های اجتماعی است که بدلیل کاربردهای فراوان و دسترسی آسان، همه آن را می شناسند. هدف اولیه این شبکه، به اشتراک گذاشتن لحظات خوش در قالب عکس و ویدئو با مخاطبان بوده است و به مرور به دلیل شهرت و محبوبیت زیاد، به ابزاری جهت کسب و کار نیز تبدیل گردید. این روز ها تقریبا هر نوع کسب و کاری در اینستاگرام فعالیت حرفه ای و شغلی دارد.

 برخی مزایا و معایب شبکه های اجتماعی در کسب و کارها

شناخت مزایا و معایب شبکه های اجتماعی در کسب و کارها; کاربران را در انتخاب راهی هوشمندانه برای کسب و کار در آن شبکه ها، یاری خواهد نمود. در بیان مزایا و معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کارها ابتدا به تبیین برخی از مزایا و سپس به تبیین برخی معایب می پردازیم.

مزایای شبکه های اجتماعی بر کسب و کار

ایجاد مشتریان وفادار: یکی از ابزارهای موفقیت در کسب و کار مبتنی بر شبکه های اجتماعی، وفاداری مشتریان است. هرچقدر وفاداری مشتریان بیشتر باشد، قطعا سود دهی نیز بیشتر خواهد بود. این امر به معنی تاثیر شبکه های اجتماعی در کسب و کارها به شکل مثبت است و تحقق پیدا نمیکند مگر، با شناخت و درک کامل بازار و با برنامه ریزی و درپیش گرفتن مسیری مناسب در جهت تعامل بهتر با مشتریان.

توجه به نیاز مشتریان: شبکه های اجتماعی قادرند تا فضایی را برای صاحبان مشاغل ایجاد نمایند که بتوانند به تحلیل رفتار مشتریان و شناخت نیاز آنها بپردازند. مشتریان نسبت به کسانی که در تعامل با ایشان دست به نیازسنجی و اهتمام به شناخت علایق ایشان می زنند، پاسخ بهتری خواهند داد و این خود یکی از ابزارهای وفادارسازی مشتریان است.

کاهش هزینه: از دیگر مزایای کسب و کار الکترونیکی که بیانگر تاثیر شبکه های اجتماعی بر کسب و کار هاست; کم شدن هزینه های مربوط به بازاریابی است. علت آن، صرفه جویی در خرج پولهای هنگفتی است که جهت تبلیغات یا چاپ ابزارهای تبلیغاتی هزینه می شود.
دورکاری: در این سبک، فروشندگان می توانند در هر شرایطی و در هر جایی از شبکه های اجتماعی و اینترنت جهت ارائه محصول و خدمات خود استفاده نمایند. بعبارتی کسب و کارشان تابع محدودیت زمانی و مکانی و رخدادهایی چون بیماری، تحریم، ساعت کاری مشخص و… نیست.

معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کار

برخی از معایب تاثیر شبکه های اجتماعی بر روی کسب و کار، عبارتند از:

  1. نبودن نقشه راه مشخص در خصوص توسعه کسب و کار الکترونیک و امنیت لازم در عرصه شبکه های اجتماعی؛
  2. نبود قانون جهت جلوگیری از دزدیدن اطلاعات محصولات دیگران و ثبت آن به نام خود؛ 
  3. نبودن کنترل و نظارت کافی بر شبکه های اجتماعی و باز شدن راه برای فعالیت هکرها؛
  4. فیلتر شدن ناگهانی شبکه های اجتماعی به دلایل سیاسی و راهبردهای فرهنگی. که این خود به تعطیل شدن ناگهانی کسب و کار صاحبان مشاغل منجر می گردد.

موارد ذکر شده همگی بخش کوچکی از مزایا و معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کار هاست.

راهکار مناسب جهت کاهش معایب تاثیر کسب و کار در شبکه های اجتماعی

با توجه به بررسی مزایا و معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کارها; راه منطقی این است که فعالان کسب و کار ، فعالیتشان را در وب سایتها ، به عنوان تکمیل کننده و همیار شبکه های اجتماعی، افزایش دهند. ثبات و امنیت در سایت هایی که به صورت اختصاصی طراحی و پیاده سازی می شوند، بسیار بیشتر از شبکه های اجتماعی است.

با داشتن وبسایت، صاحبان کسب و کار قادر خواهند بود بر روی بازار کار خود، نظارت بیشتری داشته باشند. حتی اگر وبسایت دچار مشکل شود نیز، برای اطلاعات آن مشکلی به وجود نمی آید. این در حالی است که در صورت بروز ایرادات و مشکلات اساسی در شبکه های اجتماعی، بازپس گیری صفحات شخصی بسیار مشکل و یا حتی غیر ممکن خواهد بود. ضمن آنکه اگر شبکه های اجتماعی، فیلتر و یا غیرفعال گردد، بخش وسیعی از مشتریان از دست خواهند رفت و حتما ضرر و زیان زیادی را متحمل خواهند شد. در حالی که در وب سایتها، حضور مشتریان همیشگی خواهد بود.

از طرفی وب سایتها ویژگیهای قابل توجه دیگری نیز نظیر: امکان رساندن جایگاه سایت در صفحه اول گوگل; قابلیت فروش محصولات به صورت آنلاین و پرداخت از طریق درگاه بانکی، کسب درآمد از تبلیغات در سایت; ایجاد تعامل با افرادی که همکار محسوب می شوند، غیرمقطعی بودن سایت و همچنین نداشتن محدودیت در حجم ارائه اطلاعات در خصوص کسب و کار مورد نظر نیز دارا هستند.